duminică, 13 iunie 2010

Fatarnicia / falsii sfinti

fatarnicia falsii sfinti
1Ioan 3;1: "...Pentru aceea lumea nu ne cunoaste fiindca nu l-a cunoscut nici pe El."
Prin acest verset, apostolul Ioan accentueaza contrastul intre adevaratii crestini si lume. Astfel, crestinii care considera ca urmeaza cu sfintenie Calea lui Cristos nu pot fi cunoscuti de cei din lume. Nu este vorba de o recunoastere a sfinteniei lor, ci de una dintre menirile unui crestin care traieste in Cristos. Acest lucru trebuie coroborat cu cele descrise in Evanghelia lui Matei, capitolul 6, unde atat milostenia, rugaciunea si postul se fac in ascuns, nu in fata celorlalti.
In acest sens, o deosebita importanta o au si cele doua aspecte pe care Mantuitorul le scoate in evidenta in Evanghelii: fatarnicia si pricina de poticnire.

Mai mult, se observa ca Domnul Iisus nu a cautat sa fie cunoscut decat de cei ai Lui si nu a incercat sa-i convinga pe cei din jurul Sau ca El este Fiul lui Dumnezeu. In numele lui Iisus nu ne este permis sa facem orice si oricum doar pentru a ne considera vestitorii Evangheliei. Cei care doresc, in adevar, sa propovaduiasca Cuvantul trebuie sa fie maturi din punct de vedere duhovnicesc si sa fie direct calauziti de Duhul Sfant, prin confirmarea si intarirea descoperirilor divine de catre cei aflati in adunare. Apostolii au fost indreptatiti sa scrie Noul Testament, acesta reprezentand temelia de care nimeni nu avea cunostinta in acele vremuri.

Adevarata Cale a fost lasata de Cristos prin apostoli, respectiv, prin Noul Testament, si nicidecum de cei pe care lumea ii socoteste sfinti pe baza unor repere mai mult sau mai putin subiective. Acei sfinti nu au adus nimic suplimentar fata de cele scrise de apostoli, din punctul de vedere al mantuirii, ci au dezvoltat si au interpretat, intr-o maniera proprie, anumite texte ale Scripturii. Daca intr-adevar acei oameni s-au dovedit sfinti, prin prisma invataturilor biblice, acest lucru nu poate fi contestat, insa nici ei si nici altii care au urmat acestora nu trebuie sa substituie insemnatatea Cuvantului revelat prin Scriptura, cu vietile si descoperirile lor personale. Cuvantul trebuie aplicat in fapt, in viata oricarui crestin. Cu cat se va insista pe contemplarea scrierilor unor astfel de sfinti, cu atat problemele se vor amplifica in sensul neputintei de a ajunge cel putin la fel de inalti siduhovnicesti, precum sunt considerati aceia. In felul acesta, are loc o distantare fata de textele biblice a caror menire este sa ne ajute, sa ne dea nadejdea ca Duhul Sfant este mereu in noi. Dumnezeu nu doreste ca cei ai Lui sa se simta complexati in fata unor sfinticare au vietuit in anumite secole, ci sa le dea puterea de a deveni adevarati crestini, demni de a avea parte de mantuire.

Mai mult, dezvoltarea unor scrieri sau reluarea anumitor texte biblice, sub diverse forme de exprimare, nu pot fi relevante pentru a se ridica la rangul de invataturi biblice. Orice sfant, cunoscut sau mai putin cunoscut, poate sa scrie o carte despre viata si experienta lui cu Dumnezeu, insa nu poate pretinde ca o astfel de scriere s-ar integra in randul manuscriselor biblice care au fost revelate de Dumnezeu prorocilor si apostolilor. Versetele de mai jos, precum si altele, evidentiaza faptul ca Scriptura reprezinta unica temelie iar ceea ce trece peste ea poate fi pus la indoiala:

1Corinteni 4;6: "Fratilor, pentru voi am spus aceste lucruri, in icoana de vorbire, cu privire la mine si la Apolo, ca prin noi insine, sa invatati sa nu treceti peste "ce este scris": si nici unul din voi sa nu se faleasca deloc cu unul impotriva celuilalt."

Apocalipsa 22;18-19: "Marturisesc oricui aude cuvintele prorociei din cartea aceasta ca, daca va adauga cineva ceva la ele, Dumnezeu ii va adauga urgiile scrise in cartea aceasta.

Si daca scoate cineva ceva din cuvintele cartii acestei proorocii, ii va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vietii si din cetatea sfanta, scrise in cartea aceasta."

Adevaratii crestini trebuie sa urmeze strict invataturile Scripturii si nu pe cele plasmuite de oameni, indiferent de haina pe care acestia o poarta. Atata timp cat nu se transpune in practica Cuvantul, haina, modul de viata sau revelatiile personale nu prezinta nici o valoare.

0 comments:

Trimiteți un comentariu