Mi título contenido de la página

sâmbătă, 13 februarie 2010

Pilda samariteanului
Luca 10;30-37: "Isus a luat din nou cuvantul, si a zis: "Un om se cobora din Ierusalim la Ierihon. A cazut intre niste talhari, care l-au dezbracat, l-au jefuit de tot, l-au batut zdravan, au plecat, si l-au lasat aproape mort.
Din intamplare, se cobora pe acelasi drum un preot; si, cand a vazut pe omul acesta, a trecut inainte pe alaturi.Un Levit trecea si el prin locul acela; si cand l-a vazut, a trecut inainte pe alaturi.Dar un Samaritean, care era in calatorie, a venit in locul unde era el, si cand l-a vazut, i s-a facut mila de el. S-a apropiat de i-a legat ranile, si a turnat peste ele untdelemn si vin; apoi l-a pus pe dobitocul lui, l-a dus la un han, si a ingrijit de el.A doua zi, cand a pornit la drum, a scos doi lei, i-a dat hangiului, si i-a zis: "Ai grija de el, si orice vei mai cheltui, iti voi da inapoi la intoarcere."
"Care dintr-acesti trei ti se pare ca a dat dovada ca este aproapele celui ce cazuse intre talhari?"
"Cel ce si-a facut mila cu el", a raspuns invatatorul Legii. "Du-te de fa si tu la fel", i-a zis Isus."


Calatorul - omul care a plecat din orasul ceresc, Ierusalim, indreptandu-se spre unul lumesc, Ierihon
Talharii - diavolul si cei din lume care il lasa pe om aproape mort in pacat
Preotul si levitul - legea si jertfele ei, care nu il pot ajuta pe cel in suferinta
Bunul samaritean - Domnul Iisus care are grija de om
Vinul - sangele lui Cristos
Uleiul - miruirea Duhului Sfant
Hanul - Adunarea lui Cristos
Hangiul - apostolii
Cele doua monede - cele doua Porunci ale lui Iisus

Analizand pilda samariteanului pe care Domnul Iisus o expune in Evanghelia lui Luca, se poate observa ca monedele care urmau a fi date hangiului sunt aduse chiar de catre samaritean, adica de catre Iisus. Acestea nu reprezinta botezul si cina, ci cele doua porunci ale dragostei in care sunt cuprinse cele zece porunci: