marți, 13 decembrie 2011

"Tehnici" de inselare ale lui satan

tehnica inselare satan
PLANUL – Cu totii stim ca rolul lui satan in aceasta lume este acela de a declansa si raspandi raul, de a-i insela pe oameni, si cu precadere pe cei aflati pe calea credintei:
“...să amăgească, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi..." (Matei 24;24)

Astfel, inainte de a-si incepe lucrarea de distrugere a omului, satan va organiza totul dupa un plan bine stabilit care sa includa nu doar etapele de inselare cat mai ales finalizarea in favoarea sa a acestui plan. Niciodata satan nu va incerca sa se opreasca din ceea ce si-a propus intrucat, fiind deja cazut din Imparatia lui Dumnezeu, stie ca are “putin timp” pentru a actiona si a-si duce planul la bun sfarsit.
Tinta sa vizeaza in mod special uniunile bine inchegate, precum: familiile, adunarile crestine, prieteniile sincere, astfel incat sa poata lovi in unitatea acestora si intr-un final sa determine distrugerea lor definitiva.

ASTEPTAREA – Din perspectiva timpului si a spatiului, se pot distinge doua stari: una de natura umana si alta de natura divina. Cea umana vizeaza timpul si spatiul perceput si masurat de om, iar cea divina se raporteaza la nontimp, situandu-se dincolo de materie, timp si spatiu:
"...Şi aceasta una să nu vă rămână ascunsă, iubiţilor, că o singură zi, înaintea Domnului, este ca o mie de ani şi o mie de ani ca o zi...” (2 Petru 2;8)
Chiar daca prin natura sa satan se identifica cu nontimpul, planul sau se va raporta intotdeauna la timpul uman. Astfel, el va astepta momentul cel mai potrivit din viata omului pentru a ataca si a distruge acea parte buna care exista in fiinta umana. In principiu, satan nu va actiona atunci cand cei implicati intr-o anumita relatie (de familie, de prietenie) vietuiesc impreuna in timp si spatiu, deoarece trupul duhovnicesc devine puternic in unitate si armonie si nu poate fi usor destramat. De altfel acesta reprezinta si scopul pentru care Dumnezeu a creat OMUL:
”De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup.” (Geneza 2;24)

COLABORAREA – In incercarea sa de a distruge omul, satan va actiona pe doua cai:
a. in directia in care functioneaza unitatea in bine;
b. in directia omului aflat pe calea credintei.
Daca in ceea ce priveste cea de-a doua directie, se cunosc in mare parte modalitatile de distrugere a omului, exemplul lui Iov din Vechiul Testament fiind cel mai graitor in acest sens, satan va adopta o alta strategie in momentul in care va alege prima directie de atac. Astfel, inainte de a actiona asupra celor aflati intr-o uniune si de a distruge un trup mai mult sau mai putin inchegat, satan isi va cauta colaboratori, parteneri, pe masura. El se va folosi de oameni deja cazuti, de suflete aflate pe calea pierzarii, intensificandu-si in acest fel fortele si metodele de distrugere, de convingere, si inclinand, in mod definitiv, balanta in favoarea raului. In principiu, insa nu ca si o regula generala, in actiunea sa de inselare si de distrugere, satan va alege sa se foloseasca de femeia necredincioasa, de femeia care savarseste faptele firii pacatoase, cunoscuta fiind si slabiciunea femeii de a fi mai usor amagita decat barbatul:
"Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă." (1 Timotei 2;14)

IMITATIA – Daca la inceputurile sale satan era Inger de Lumina in Imparatia lui Dumnezeu avand sub ocrotire toate Tainele Cerului, dupa incercarea sa esuata de a deveni dumnezeu, ce a determinat in mod automat caderea sa din Gloria Divina, ingerul, transformat in demon, si-a inceput lucrarea de inselare a duhurilor:
"De aceea, aşa zice Domnul Dumnezeu: Pentru că tu te-ai asemănat cu Dumnezeu...” (Ezechiel 28;6)
In mod evident, pe acest pamant, pentru a-si atinge scopul, satan isi va pastra statutul de imitator al lui Dumnezeu si va recurge la aceeasi tactica pe care a folosit-o in Cer impotriva duhurilor:
"...Nu este de mirare, deoarece însuşi satana se preface în înger al luminii.” (2 Corinteni 11;14)
Imitatia satanica consta intr-o falsitate nemarginita si in expunerea raului sub masca binelui inaintea omului, astfel incat amagirea si inselarea sa devina o formalitate si in acelasi timp sa fie greu de sesizat de catre om. In principiu, imitatia se manifesta sub forma in care satan transpune intr-o alta persoana trairile, gesturile, comportamentul care il reprezinta pe aproapele celui ce urmeaza a fi inselat, acea persoana ajungand chiar sa-l substituie pe acel aproape.

ISPITA SI PUTERE DE CONVINGERE – Scriptura ne invata ca OMUL este compus din trei elemente distincte si independente dar care impreuna il formeaza pe OM: Trupul, Sufletul si Duhul:
"Însuşi Dumnezeul păcii să vă sfinţească pe voi desăvârşit, şi întreg duhul vostru, şi sufletul, şi trupul să se păzească, fără de prihană, întru venirea Domnului nostru Iisus Cristos." (1 Tesaloniceni 5;23)
Pentru a castiga partea de duh, satan are nevoie mai intai sa le acapareze pe celelalte doua, actionand in mod diferit si in parte, atat asupra trupului cat si asupra sufletului. Ca si stapanitor al acestei lumi materiale, satan detine toata autoritatea si puterea asupra acesteia in timp ce duhul omului se afla in stransa legatura doar cu partea nevazuta, fie in directia binelui, fie spre rau. Exista in Scriptura mai multe exemple care descriu lucrarile de inselare ale lui satan la nivel de trup si suflet, elemente care conlucreaza, sub controlul raului, inspre distrugerea omului, fiind legate strict de partea materiala, vazuta.
 
In plan vazut, satan tinteste sa-l insele pe om la nivel de trup, folosindu-se de tot ceea ce este placut la vedere si de folos omului astfel incat acestuia sa i se induca, in mod subtil, ideea unei vieti aparent buna si lipsita de griji din punct de vedere material. In acest sens, este elocvent episodul biblic care descrie incercarea lui satan de a-l ispiti pe Fiul lui Dumnezeu:
“Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt şi I-a arătat toate împărăţiile lumii şi slava lor. Şi I-a zis Lui: Acestea toate Ţi le voi da Ţie, dacă vei cădea înaintea mea şi Te vei închina mie.” (Matei 4;9)
In plan sufletesc, care vizeaza atat partea vazuta cat si partea nevazuta, satan se va folosi nu doar de lucrurile materiale care asigura bunastarea omului cat mai ales de cele care capteaza cele sase simturi umane.

CUNOASTEREA (farmecul, placerea, vazutul, noul...):
"De aceea femeia, socotind că rodul pomului este bun de mâncat şi plăcut ochilor la vedere şi vrednic de dorit, pentru că dă ştiinţă, a luat din el şi a mâncat şi a dat bărbatului său şi a mâncat şi el.” (Geneza 3;6)
 
MINCIUNA:
“Când grăieşte minciuna, grăieşte dintru ale sale, căci este mincinos şi tatăl minciunii...” (Ioan 8;44)

AMAGIREA:
“...oare a zis Dumnezeu sa nu mancati?...” (Geneza 3;1)

TAINUIREA RAULUI si IMITATIA sunt doar cateva dintre armele alese de satan in faza de accept a ispitei din partea omului.
 
BIRUINTA
FINALA – In mod cert, satan nu va depune niciodata armele pana ce nu isi va atinge scopul final, acela de distrugere totala a binelui. Daca in etapele anterioare planul lui satan a vizat destramarea unitatii in bine, dupa inselare si producerea definitiva a rupturii, el va actiona in mod diferit, in dreptul fiecarei persoane implicate. Efectele rupturii si distrugerii unitatii in bine pot consta fie in caderea sub puterea pacatului a celor doi ce au format un trup la nivel de familie sau a tuturor celor aflati in Adunare, fie in impotrivirea de a i se inchina lui satan a unuia dintre cei ce alcatuiesc un trup, acesta cu ajutorul lui Dumnezeu fiind capabil sa infrunte ispita.

Chiar daca satan si-a atins in mare parte scopul, victima sa fiind deja inselata, lucrarea sa nu se va incheia aici, ci acesta va actiona mai departe pe principiul INVERSARII VALORILOR. Astfel, orice lucru sau persoana percepute anterior ca fiind bune este foarte probabil sa ajunga sa fie privite in mod negativ, intr-o mai mare sau mai mica masura, situatia fiind similara si viceversa. Cu alte cuvinte, raul va lua forma binelui cunoscut inainte, iar binele va juca rolul raului. De fapt, acesta reprezinta scopul final al lui satan care urmareste ca balanta sa incline numai in favoarea raului iar el sa fie recunoscut ca singurul dumnezeu.
In ceea ce-l priveste pe cel ce nu i se inchina ori nu accepta ispita, satan va actiona in doua directii, pe care le regasim si in Cartea lui Iov din Vechiul Testament, si anume:
- in plan material, acesta va fi atacat atat la nivel de trup, cat si la nivelul bunurilor dobandite de-a lungul vietii, asa cum reiese si din Cuvantul Scripturii:
“...celui ce nu are i se va lua si ceea ce are...” (Marcu 4;25)
- in plan sufletesc si duhovnicesc, satan se va folosi de cei din lume pentru a-l umili, pentru a-l batjocori pe cel care nu s-a lepadat de Dumnezeu, asa cum s-a intamplat si cu Domnul Iisus Cristos:
"Şi Îl luau în râs şi ostaşii care se apropiau, aducându-I oţet. Şi zicând: Dacă Tu eşti regele iudeilor, mântuieşte-Te pe Tine Însuţi!" (Luca 23;36-37)

Asa cum am mentionat si la inceputul acestui articol, scopul suprem al lui satan este acela de a-i insela, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi astfel incat acestia sa isi piarda pentru totdeauna credinta, nadejdea si dragostea.

2 comentarii:

  1. PLANUL LUI SATAN(LUCIFER) DIN CRETA!!!

    http://povestea-locurilor.ro/2018/10/24/planul-lui-satan/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant. Multumesc pentru comentariu. Toate cele bune in Domnul.

      Ștergere