miercuri, 13 martie 2019

Relationarea dintre Om si Vietuitoare

Relationarea om animal
Sa fie oare intamplatoare existentialitatea a mii de specii de vietuitoare de pe pamant si impartirea acestora in cateva categorii mari si distince intre ele? Sa urmarim cu atentie urmatoarele versete din Biblie care confirma faptul ca vietuitoarele au fost separate de la inceput si aduse si date in grija omului. Aici putem observa 5 mari categorii distincte:
1. VIETUITOARELE DOMESTICE


2. VIETUITOARELE SALBATICE


3. VIETUITOARELE ACVATICE


4. VIETUITOARELE ZBURATOARE


5. VIETUITOARELE TARATOARE.



In urmatoarele versete se regasesc aceste categorii care sunt separate si diferentiate intre ele de catre Dumnezeu:


Dumnezeu a zis: "Sa misune apele de vietuitoare si sa zboare pasari deasupra pamantului pe intinderea cerului." (Fac.1:20)


Dumnezeu a zis: "Sa dea pamantul vietuitoare dupa soiul lor, vite, taratoare si fiare pamantesti, dupa soiul lor." Si asa a fost. (Fac.1:24)


Dumnezeu le-a dat in grija omului avand sa le numeasca diferit, omul fiind implicat direct si raspunzator pentru toate vietuitoarele de pe pamant, rolul lui Dumnezeu ramanand unul secundar in ceea ce priveste vietuitoarele, fapt ce reiese clar din urmatorul verset Biblic:


Domnul Dumnezeu a facut din pamant toate fiarele campului si toate pasarile cerului; si le-a adus la om, ca sa vada cum are sa le numeasca; si orice nume pe care-l dadea omul fiecarei vietuitoare, acela-i era numele. (Fac.2:19)


Pana aici toate lucrurile bune si normale insa pentru aceasta omului ii revine rolul de a le imblanzi pentru a comunica, pentru a le stapani, pentru a le coordona, dar pentru tóate acestea , dintre toate aceste categorii rezulta sa se stabileasca un LIDER aparte fiecarei categorii ca fiind un bun reprezentant si bun comunicator.


Toate soiurile de fiare, de pasari, de taratoare, de vietuitoare de mare se imblanzesc si au fost imblanzite de neamul omenesc, (Iac.3:7)


Cu siguranta multi oameni de-a lungul timpului au sesizat deja acest lucru, dar sa analizam in parte despre “LIDERUL” fiecarei categorii de vietuitoare.


1. VIETUITOARELE DOMESTICE / CAINELE

Pentru aceasta categorie, cu siguranta si cu multa usurinta putem sa ii atribuim titulatura de reprezentant, de líder, ca fiind: CAINELE. Dupa cum se stie cainele mai este denumit si cel mai bun prieten al omului, fiindu-i cel mai devotat omului. Nu putem exclude sau minimaliza rolul celorlalte vietuitoare domnestice care vietuiesc in preajma omului, multe altele dintre animalele domestice pot fi imblanzite foarte usor, insa dintre toate cu siguranta CAINELE este principalul reprezentant, lider si bun comunicator din toate punctele de vedere in relationarea directa cu omul.
Cel mai accentuat aspect de comunicare intre caine si om este: SUPUNEREA.




2. VIETUITOARELE SALBATICE / MAIMUTA


Pentru aceasta categorie, cu siguranta si cu multa usurinta putem sa ii atribuim titulatura de reprezentant, de lider ca fiind: MAIMUTA. S-a demonstrat atat din punct de vedere stiintific cat si din punct de vedere psihologic, inteligenta ridicata la maimuta, fapt ceea ce demonstreaza ca cea mai apropiata comunicare intre animalele salbatice si om se regaseste la maimuta. Ca si la prima categorie nu se exclude ca de-a lungul timpului au existat relationari si comunicari sub diferite forme intre om si alte specii din acest regn de vietuitoare salbatice, insa daca este sa gasim si sa atribuim un líder acestei categorii, este cu siguranta maimuta.
Cel mai accentuat aspect de comunicare intre maimuta si om este: INTELIGENTA.


3. VIETUITOARELE SUBACVATICE / DELFINUL


Pentru aceasta categorie, cu siguranta si cu multa usurinta putem sa ii atribuim titulatura de reprezentant, de lider ca fiind: DELFINUL. Din aceasta categorie, oricine poate cunoaste si recunoaste ca delfinul, ca si vietuitor subacvatic este cel mai apropiat omului. Acest lucru este demonstrabil prin reprezentatiile de dresaj pe care omul de-a lungul timpului le-a organizat prin concursuri si reprezentatii acvatice in legatura directa cu publicul, pentru a scoate in evidente inteligenta marita a delfinului. Delfinul mai are si rolul si capacitatea de salvator al omului, fapt demonstrat de mulute ori de-a lungul timpului in cazuri in care omul a fost pus sub pericolul inecului ori de a fi salvat si aparat de catre delfin in fata altor specii de pradatori subacvatici.
Cele mai accentuate aspecte de comunicare intre om si delfin este: INTELIGENTA si DRESAJUL.



4. VIETUITOARELE ZBURATOARE / PAPAGALUL


Pentru aceasta categorie, cu siguranta si cu multa usurinta putem sa ii atribuim titulatura de reprezentant, de lider ca fiind: PAPAGALUL. La pasari lucrurile stau putin diferit deoarece acestease se pot separa in doua categorii si anume pasari ce fac parte din salbaticie si pasari ce pot fi numite domestice. Insa nu se cunoaste pana in prezent o alta pasare in afara de papagal care sa comunice in mod direct cu omul, fiind una dintre cele mai apropiate si imblanzite specii de pasari de catre om. Papagalul pe langa faptul ca mai intai memoreaza, apoi descifreaza , iar pe urma comunica prin viu grai direct cu omul, folosindu-se si de metode precum ar fi imitarea. Pentru toate aceste trebuie sa existe la baza o inteligente superioara celorlate pasari.
Cel mai accentuat aspect de comunicare intre papagal si om este: VORBITUL.



5. VIETUITOARELE TARATOARE / SARPELE


Pentru aceasta categorie, ca fiind si ultima, nu putem gasi un anume lider. Aici vorbim exact despre categoria reptilelor, denumite taratoare. Mai mult decat atat putem gasi un dusman al omului ca si reprezentat si anume SARPELE. Dupa cum bine se cunoaste sarpele este ca fiind reprezentantul lui Satan, fapt ce demonstreaza ca nu poate fi prieten al omului, ci decat dusmanul omului. Satan este si dusmanul lui Dumnezeu, deci implicit si al omului, pentru aceasta nu putem sa gasim si sa atribuim vreun lideri pentru animalele taratoare.

Nu exista nici vreun aspect de comunicare intre taratoare si om!

Domnul Dumnezeu a zis sarpelui: "Fiindca ai facut lucrul acesta, blestemat esti intre toate vitele si intre toate fiarele de pe camp; in toate zilele vietii tale sa te tarasti pe pantece si sa mananci tarana.

Vrajmasie voi pune intre tine si femeie, intre samanta ta si samanta ei. Aceasta iti va zdrobi capul, si tu ii vei zdrobi calcaiul." (Fac.3:14)


0 comments:

Trimiteți un comentariu