luni, 15 aprilie 2019

Pomul Cunostintei Binelui si Raului

Pomul cunostintei binelui si raul
(Fac.3:6)

Orice om are cu siguranta minime cunostinte despre acest "POM" al Cunostintei Binelui si Raului, indiferent ca se numeste crestin, ca face parte din sistemul religios creat de catre om, ori crede mai putin sau deloc in Divinitate. Sa observam cu atentie ce ne spune Biblia, Cuvantul lui Dumnezeu in careta facerii despre acest POM, ori mai exact sa specificam ca este vorba despre "DOI POMI", ( pe care cade accentul ), ce sunt descrisi in urmatorul verset"
Domnul Dumnezeu a facut sa rasara din pamant tot felul de pomi, placuti la vedere si buni la mancare, si pomul vietii in mijlocul gradinii, si pomul cunostintei binelui si raului. (Fac.2:9)


Daca lumea este obisnuita in a crede ca este vorba despre pomi reprezentati la nivel material, vizibil, adica asa cum percepem noi ca si oameni un pom din materie lemnoasa, atunci se ridica intrebarea:

Daca Pomul Cunostintei Binelui si Raului ar fi insemnat un pom din lemn care da fructe pentru hrana umana, atunci de ce nu poate cineva descrie, ori identifica ori demonstra natura din punct de vedere material al Pomului Vietii, aratandu-se exact in context, ca Pomul Vietii era in acelasi loc cu Pomul Cunostintei Binelui si Raului, in gradina cea din Eden?


In alta ordine de idei, daca acest "Pom" al Cunostintei Binelui si Raului, ar insemna doar reprezentarea unui pom banal fructifer, de ce ar mai fi denumit AL CUNOSTINTEI BINELUI SI RAULUI ???

Domnul Dumnezeu a zis: "Iata ca omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscand binele si raul. Sa-l impiedicam, dar, acum ca nu cumva sa-si intinda mana, sa ia si din pomul vietii, sa manance din el si sa traiasca in veci." (Fac.3:22)

Cum poti cunoaste Binele sau Raul mancand doar dintr-un fruct banal asa cum intreaga lume cunoaste acest aspect care este total gresit in adevarata lui intelegere pur duhovniceasca? Sa ne limitam oare in a gandi doar in a observa inaintea noastra um pom banal fructifer, fiindca este mai simplu de perceput asa? Nicidecum nu se pune ideea unui fruct mai ales ca reprezentare a unui MAR, asa cum intreaga lume a fost obisnuita sa il perceapa, ci este vorba despre un ROD, ceea ce este cu totul si cu totul, altceva.

Astfel a izgonit El pe Adam; si la rasaritul gradinii Edenului a pus niste heruvimi, care sa invarteasca o sabie invapaiata, ca sa pazeasca drumul care duce la pomul vietii. (Fac.3:24)

Iar pe urma se ridica intrebarea de ce sa ii interzica Dumnezeu omului, dupa caderea in pacat, pe de o parte sa nu ajunga la Pomul Vietii, daca a luat din rodul Pomului Cunostintei Binelui si Raului, si de ce sa ii interzica Dumnezeu omului sansa intoarcerii si a salvarii, dupa ce a cazut in pacat?

"dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el vei muri negresit." (Fac.2:17)

Atunci li s-au deschis ochii la amandoi; au cunoscut ca erau goi, au cusut laolalta frunze de smochin si si-au facut sorturi din ele.(Fac.3:7)


La ce fel de moarte se refera Dumnezeu, daca dupa ce au luat din "POM" atat Adam cat si Eva, au trait in continuare ...fiind izgoniti doar afara din acea gradina din Eden? Si de ce li s-au deschis ochii doar dupa ce au "luat" din "POM" , reiese ca inainte erau fara vedere, din punct de vedere fizionomic...??? Se contrazice Dumnezeu mai ales cand spune ca inainte de caderea in pacat "femeia a vazut ca pomul era placut de privit..."???


Se ridica multe intrebari ce nu vor putea gasi niciodata un raspuns care sa poata demonstra ca in gradina cea din Eden, este vorba doar despre o descriere ce dovedeste existentialitatea unor pomi de natura materiala, vazuta, palpabila. Sa fim logici si drepti in gandire, fiindca nu putem ALEGE unele aspecte din punct de vedere intelese material, din contextul caderii omului in pacat in gradina cea din Eden, iar altele ce nu pot fi explicate si nu au nici un fel de logica, material vorbind, sa aruncam simpla zicala: "acestea se inteleg spiritual..."

DA! asa cum am aratat in imaginea de inceput a acestei postari, nicidecum nu este vorba despre un POM ori POMI din punct de vedere material, vizibili, palpabili, ca si un obiect! Atentie! A nu se face o mare confuzie, ca acest POM al Cunostintei Binelui si Raului, ar fi exact ca cel reprezentat in imagine! Este vorba doar despre o " asemanare, o descriere, o idee, o inchipuire...", care sa dea un aspect ce ar reprezenta " un pom" total opus a ceea ce fals se crede a fi, adica un POM care doar ca a existat candva si atat. Ci faptul ca el este PREZENT si EXISTA, de la inceputul omenirii si pana la sfarsitul acesteia. Ca fiecare om TRECE prin acel episod al caderii omului in pacat, si nu doar Adam si Eva asa cum gresit se intelege! Nu un POM in sine ca si obiect material.

dar...

POMUL CUNOSTINTEI BINELUI SI RAULUI este reprezentat de tot acest sistem material, ca si materie, timp, spatiu, ca si ciclu viata-moarte, ca si reprezentare a pacatului, a lumii si a lucrarilor derivate din lume, un "POM" prin care si de care ne lovim zi de zi in aceasta viata, care are la baza elementul primordial si anume: CUNOASTEREA!


CUNOASTEREA ESTE ADEVARATA REPREZENTARE A POMULUI CARE DERIVA DIN INSUSI DENUMIREA LUI!!!

Dumnezeu ne spune: Cui i s-a dat mult, i se va cere mult; si cui i s-a incredintat mult, i se va cere mai mult. (Luc.12:48)

Faptul ca Dumnezeu de vorbeste doar de inchipuirea unui pom, inseamna ca este vorba despre CUNOSTEREA acestei lumi prin care trecem, insa din care nu trebuie sa plecam cu nimic, faptul ca asa cum un pom cand rasare are o singura tulpina, iar pe fondul cresterii acestuia, prin cunoastere apar ramuri si ramuri, ce apoi duc la roade. Tot asa si omul se naste simplu, fara cunoastere, dupa care invatand cunostinta acestei lumi, treptat ne indepartam de Dumnezeu, rodul final fiind PACATUL!

Asadar, fiecare este predispus in a lua din "POM" de cand ne nastem si pana la sfarsitul vietii, toti suntem "Adam si Eva"...nu exista un "POM" care a fost candva, ci exista INTOTDEAUNA UN POM...insa ce este mai important este urmatorul aspect:

Depinde din care "POM" sa luam roade (bune sau rele...), din Pomul Vietii sau din Pomul Cunostintei Binelui si Raului fiindca Dumnezeu ne spune: " Dar cunostinta ingamfa pe cand dragostea zideste. (1Cor.8:1)" si atunci unde putem gasi Dragostea lui Dumnezeu daca nu in Pomul Vietii care este reprezentarea, Dragostei, reprezentarea Fiului lui Dumnezeu care este Cristos.

Faptul ca omul a fost izgonit din gradina si a fost impiedicat sa ia din Pomul Vietii sa traiasca in Veci, reprezinta ca noi ca si oameni, acum, fiecare trebuie sa trecem prin aceasta viata si sa "lucram" adica sa luptam impotriva pacatului, pentru a ne recastiga mantuirea.


POMUL CUNOASTERII









0 comments:

Trimiteți un comentariu