luni, 13 februarie 2012

Calea, Adevarul, ViataThe Way, The Truth, and The Life
In Evanghelia lui Ioan, Domnul Iisus Cristos spune:
“Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.” (Ioan 14;6)
Cele trei reprezentari duhovnicesti ale Domnului Iisus Cristos, CALEA, ADEVARUL, VIATA, raportate la Divinitatea creatoare din Cer, Tatal, Fiul si Duhul Sfant, capata o alta semnificatie atunci cand le privim sub aspect uman, prin prisma celor trei lucrari distincte ale Divinitatii de salvare a omului de sub puterea pacatului:
1. Lucrarea Tatalui pe pamant, care s-a realizat in mod direct cu poporul evreu, prin intermediul Legii date lui Moise.
2. Lucrarea Fiului pe pamant, care a implicat nu doar poporul evreu cat si o parte dintre neamuri.
3. Lucrarea Duhului Sfant pe pamant, desfasurata doar cu neamurile, la nivel nevazut, prin puterea Mangaietorului.

1. In Vechiul Testament, Dumnezeu a lucrat la nivel vazut cu poporul evreu, prin tot felul de semne si minuni:
"Fiindcă şi iudeii cer semne, iar elinii caută înţelepciune." (1 Corinteni 1;22)
Evreii il recunosteau doar pe Dumnezeu drept Salvator al poporului de sub puterea pacatului, Legea instituita prin Moise constituind dreptarul lor. Dumnezeu Tatal a scos poporul evreu din Egipt de sub robia propriu-zisa a lui faraon si de asemenea, la nivel spiritual, l-a eliberat de sub puterea idolatriei. Prin urmare, se poate spune ca Dumnezeu Tatal reprezinta CALEA de iesire, de salvare, pentru acest  popor.


“Dar voi ziceţi: "Calea Domnului nu este dreaptă". Ascultaţi, casa lui Israel: Oare calea Mea nu este dreaptă, sau nu sunt drepte căile voastre?” (Ezechiel 18;25)
“El a zis: Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie: "Îndreptaţi Calea Domnului", precum a zis Isaia proorocul.” (Ioan 1;23)

2. In Noul Testament, Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, este Cel care aduce doua porunci noi atat poporului evreu cat si neamurilor, implinind astfel Legea Vechiului Testament prin “Legea Dragostei”. Totodata, El este Mijlocitorul intre Dumnezeu si Duhul Sfat, pregatind Calea pentru noua lucrare a Mangaietorului ce avea sa inceapa o data cu jertfa si invierea Lui. In acest sens, se poate concluziona ca Iisus Cristos reprezinta VIATA cea noua de care va avea parte orice om, prin moartea si invierea Sa:
Şi Iisus i-a zis: Eu sunt Invierea şi Viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi.” (Ioan 11;25)

3. In ceea ce priveste ADEVARUL, Acesta este adus la lumina de catre Domnul Iisus Cristos, fiind vorba despre Duhul Sfant - Mangaietorul. Acest Adevar nu poate fi inteles de catre lume intrucat asa cum ne arata si Mantuitorul:
“Când va veni Mângâietorul, Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul; căci El nu va vorbi de la El, ci va vorbi tot ce va fi auzit şi vă va descoperi lucrurile viitoare.” (Ioan 16;13)

De asemenea, Adevarul este reprezentat si de Invatatura Noului Testament, mai exact Invatatura insuflata de Dumnezeu din momentul coborarii Duhului Sfant, la Cincizecime.(Faptele Apostolilor, capitolul 2)Reacții:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu