duminică, 10 iunie 2012

Binele si Raul / A fi BUNDoua Cai: Binele si Raul
"Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: "Poţi să mănânci după plăcere din orice pom din grădină; dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit.(Geneza 3;16-17)

Ce este in esenta BINELE? Ce este in esenta RAUL? Ce inseamna “A FI BUN”?

Asa cum se poate observa in versetele de mai sus, din Cartea Genezei, in porunca data omului in Gradina cea din Eden, Dumnezeu interzice categoric sa se ia din pomul cunostintei, atat din partea de rau cat si din partea de bine. In mod evident, la o prima vedere, se ridica intrebarea de ce omului ii este interzis sa se atinga de bine, si mai mult, de ce omul si-ar pierde Viata Vesnica in momentul in care ar manca din rodul Pomului.
Binele si raul reprezinta cele doua stari definitorii pentru om in aceasta viata, acestea avand la baza cunoasterea preluata din Pomul cunostintei binelui si raului. Transpusa pe pamant, aceasta cunoastere presupune totalitatea cunostintelor raportate la materie, timp si spatiu. Un posibil raspuns la intrebarea de ce binele, in esenta, nu este BUN sau indeajuns pentru ca omul sa poata avea parte de mantuire, se regaseste in versetul de mai jos:
"Dumnezeul păcii să vă sfinţească El însuşi pe deplin; şi: duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru, să fie păzite întregi, fără prihană la venirea Domnului nostru Iisus Cristos." (1 Tesaloniceni 5;23)

Asa cum se arata in versetul de mai sus, omul se compune din trei parti distincte, si anume : TRUP, SUFLET, DUH.                                                                                     

Trupul si sufletul, aflate in stransa interdependenta, stau la baza existentei omului in materie, timp si spatiu. Totodata, trupul si sufletul sunt coordonate de cele sase simturi precum si de cele trei tipuri de iubiri: eros, phileo si storje. Toate acestea nu sunt statornice si pot “oscila” intrucat sunt subordonate materiei si timpului, aflate in continua miscare. In consecinta, binele sau raul savarsit de om pe latura trupeasca sau sufleteasca poate fi perceput diferit in functie de circumstante. Astfel, binele facut de cineva va fi socotit pozitiv din punct de vedere lumesc, subiectiv, insa in acelasi timp, acel bine poate fi perceput drept un rau din perspectiva biblica, obiectiva. (de exemplu: o persoana va considera ca face un bine oferind un cadou cuiva, cu prilejul cinstirii unei zile idolatre, insa in realitate, aceasta savarseste un lucru care contravine invataturilor biblice, fapta sa devenind un rau). Binele poate fi considerat starea de inceput a raului, in timp ce raul devine starea finala a binelui initial!

”Un fruntaş a întrebat pe Iisus: Bunule Învăţător, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică? Pentru ce Mă numeşti bun? i-a răspuns Iisus. Nimeni nu este bun decât Unul singur: Dumnezeu.” (Luca 12;18-19)

A fi BUN reprezinta o stare de sine statatoare care se regaseste doar in partea de duh a omului aflata in stransa legatura cu Divinitatea, in plan nevazut, imaterial. Legatura duhului cu Divinitatea are la baza principii statornice, bine definite, prin, si in Dragostea Agape descrisa de apostolul Pavel in 1 Corinteni, capitolul 13:
“Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul.”

Orice crestin care se regaseste in aceste atribute se poate identifica cu natura divina. Asa cum se arata in Evanghelia lui Luca, Mantuitorul le spune celor de fata ca doar Dumnezeu poate fi BUN, fara ca Acesta sa se excluda, Fiul facand parte din Divinitatea creatoare reprezentata prin UNUL. Din cauza slabiciunii celor din acea vreme, Iisus alege sa il numeasca BUN doar pe Dumnezeu si sa isi insuseasca postura de om astfel incat sa nu devina pricina de poticnire, cu atat mai mult cu cat cei de fata nu Il recunosteau decat pe Dumnezeu.

In concluzie, cele descrise mai sus se pot cuprinde in urmatoarele:

RAUL: il defineste pe omul lumesc, trupesc si implicit lumea care practica faptele firii pacatoase:
"Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute, şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, sectele, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările, şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri, nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu." (Galateni 5;19-21)

BINELE: il defineste pe omul sufletesc, aflat in stare de lapte duhovnicesc:
"Căci voi, care de multă vreme s-ar fi cuvenit să fiţi învăţători, aveţi iarăşi trebuinţă ca cineva să vă înveţe cele dintâi începuturi ale cuvintelor lui Dumnezeu şi aţi ajuns să aveţi nevoie de lapte, nu de hrană tare. Pentru că oricine se hrăneşte cu lapte este nepriceput în cuvântul dreptăţii, de vreme ce este prunc; " (Evrei 5;12-13), precum si pe omul firesc, acestia, uneori, din cauza slabiciunii, ajungand sa practice si raul.

A FI BUN: il defineste pe omul duhovnicesc, aflat in stare de hrana tare:
"Iar hrana tare este pentru cei desăvârşiţi, care au prin obişnuinţă simţurile învăţate să deosebească binele şi răul" (Evrei 5;14) care pune in practica intotdeauna Dragostea Agape, descrisa de apostolul Pavel in 1 Corinteni, capitolul 13 sau in Epistola catre Galateni:
"Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia; împotriva unora ca acestea nu este lege." (Galateni 5;22-23)


Reacții:

10 comentarii:

 1. Voi spuneți:"In mod evident, la o prima vedere, se ridica intrebarea de ce omului ii este interzis sa se atinga de bine,"
  Dar, niciunde omului nu i-a fost interzis să se atingă de bine, ba dimpotrivă, ia fost zis să facă binele: Depărtează-te de rău, fă binele, şi vei dăinui pe vecie. (Psalmii 37:27,3; Psalmii 34:14; Isaia 1:17; etc.)
  In niciun caz nu este spus aşa cum ați scris voi: "Dumnezeu interzice categoric sa se ia din pomul cunostintei, atat din partea de rau cat si din partea de bine."
  Ci, dimpotrivă, este scris la Geneza, capitolul 2:16-17,(nu la cap.3) „Poţi să mănânci după plăcere din orice pom din grădină; dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci,...
  Deci, i-a fost poruncit omului să nu mănânce din "pomul cunoştinţei binelui şi răului", însă nicidecum nu i-a fost interzis "să nu se atingă de bine", aşa cum susțineți voi.
  Este mai degrabă interzis să se adauge ceva la Cuvântul lui Dumnezeu: N-adăuga nimic la cuvintele Lui, ca să nu te pedepsească şi să fii găsit mincinos. (Proverbe 30:6; Apocalipsa 22:18; etc.)

  RăspundețiȘtergere
 2. A face binele este intradevar o datorie umana. Totusi in verset se specifica evident ca Dumnezeu ii interzice omului sa ia din pomul B/R, fiindca in el era atat binele cat si raul. Versetele de la Psalmi sunt valabile pentru omul cazut deja sub pacat. Cand cazi de undeva trebuie sa te ridici adica sa mergi in sens invers dinspre rau spre bine. Aceasta este o prima faza de inceput, o normalitate insa asa cum mentioneaza clar Scriptura Pomul B/R care continea implicit si bine si rau deja continea in el pacat nemaifiind in perfectiune la fel ca Pomul Vietii precum si ceilalti pomi din gradina din care omul avea atribuita chiar placerea sa "ia" deoarece erau desavarsiti. O data ce Dumnezeu interzice ceva, orice, acel lucru nu mai poate fi DESAVARSIT!

  RăspundețiȘtergere
 3. Voi continuați în neascultare față de adevăr, și spuneți: "Dumnezeu ii interzice omului sa ia din pomul B/R, fiindca in el era atat binele cat si raul."
  Unde scrie acest lucru: "...fiindca in el (în pom) era atat binele cat si raul."
  Acest lucru voi i-l adăugați, dar în Biblie este scris: "...din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci,.."
  Voi chiar nu puteți face diferența dintre ce este într-adevăr scris și ceea ce voi credeți că vrea să însemne? Voi vreți ca cei ce citesc să creadă că în Biblie este scris că în pom era atât binele cât și răul, dar nu este adevărat căci nu scrie acest lucru.
  In Biblie scrie că roada acelui pom este "cunoştinţa binelui şi răului", nicidecum ceea ce spuneți voi. Învățați să nu treceți peste ce este scris. Căci asa spune Biblia:

  Fraţilor, pentru voi am spus aceste lucruri, în icoană de vorbire, cu privire la mine şi la Apolo, ca prin noi înşine să învăţaţi să nu treceţi peste „ce este scris”... (1 Corinteni 4:6)
  Apoi mai spuneți: "Versetele de la Psalmi sunt valabile pentru omul cazut deja sub pacat."
  Si cine credeți voi că nu este căzut în păcat? Să înțelegem deci că pentru voi nu este valabil? Biblia spune la Romani 3:23, Căci toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu. Sau poate că voi aveți o altă evanghelie (Galateni 1:6) din care citiți și care spune diferit?

  RăspundețiȘtergere
 4. Voi mai spuneți: "A face binele este intradevar o datorie umana."
  Ce are a face cuvântul lui Dumnezeu cu "datoria umana" de care vorbiți voi? Voi chiar credeți că este cineva care face binele? Dacă într-adevăr credeți aşa ceva, este categoric împotriva adevărului, fiindcă El zice:
  Dumnezeu Se uită de la înălţimea cerurilor peste fiii oamenilor, ca să vadă dacă este cineva care să fie priceput şi să caute pe Dumnezeu. Dar toţi s-au rătăcit, toţi s-au stricat; nu este niciunul care să facă binele, niciunul măcar. (Psalmii 53:2-3)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In acest context Dumnezeu se adreseaza celor ce erau sub stapanirea Legii si implicit a poporului evreu. In Noul Testament se specifica ca nimeni nu putea fi salvat ori mantuit de sub puterea Legii data Evreilor. Deci sa fim atenti la contexte, situatii si perioade...

   Ștergere
 5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 6. Rugamintea noastra este sa te abtii sa iti mai dai cu parerea despre noi si sa "ataci" subtil la persoane, sau ca esti in neascultare sau pe o cale gresita sau nu... Eu nu mi-am permis sa imi dau cu parerea despre cum crezi tu! Daca ai ceva de spus fa comentarii pe marginea subiectului si nu fa comentarii despre cum cred altii. Acesta este un loc despre discutii biblice si nu despre persoane. daca ai ceva de spus pe marginea subiectelor postate atunci esti liber sa faci acest lucru, altfel daca nu respecti acest lucru s-ar putea sa ne despartim! Versetul de la Psalmii face referire la nivelul si perioada in care se aflau cei din acele timpuri fiindca se stie ca datorita Legii date poporului evreu, nimeni nu putea fi mantuit. Acum Fiul lui Dumnezeu a adus sansa omului de a face bine si a avea posibilitatea mantuirii si implicit de a face binele pentru a se ridica dintr-o stare cazuta in pacat!

  RăspundețiȘtergere
 7. Eu nu stric Cuvântul lui Dumnezeu, cum fac cei mai mulţi; ci vorbesc cu inimă curată, din partea lui Dumnezeu, înaintea lui Dumnezeu, în Hristos, după cum este scris la 2 Corinteni 2:17.
  Și nicidecum nu am intenția de a-mi da cu părerea despre unii sau alții, cu atât mai puțin despre voi, ci spun adevărul. Eu nu vă vreau răul, ci vă vestesc Evanghelia mântuirii. Știu că cine ascultă de mustrare și se întoarce de la calea rea, dacă se smerește va căpăta iertare (Prov 18:12)iar apoi va avea viata, dar cel ce nu ascultă de adevăr va pierii: Cel ce leapădă certarea îşi dispreţuieşte sufletul, dar cel ce ascultă mustrarea capătă pricepere. (Proverbele 15:32)

  RăspundețiȘtergere
 8. Ei bine...spui ca nu iti dai cu parerea despre noi...dar afirmi ca suntem pe o cale gresita, rea! Pai cum poti afirma astfel de lucru din moment ce eu/noi nu ne-am permis sa fac vreo afirmatie daca esti sau nu pe calea gresita...si de ce nu am vorbi si noi din inima curata si de ce consideri ca noi stricam Cuvantul lui Dumnezeu. Si cine a spus ca ne vrei raul? Dar orice Blog, Forum de discutii sau Chat-uri online/virtuale sunt constituite pentru a discuta pe marginea unor postari sau subiecte si nu sa ne dam cu parerea unii despre altii cat de mult sau de putin sunt acestia in ratacire...

  RăspundețiȘtergere
 9. Atunci cand Petru i-a spus lui Simon: Tu n-ai nici parte, nici sorţ în toată treaba aceasta, căci inima ta nu este curată înaintea lui Dumnezeu (Fapte 8:21), si-a dat el cu parerea? Asa credeti voi?
  In capitolul 8, din Ioan, este scris ca Isus le-a zis iudeilor care crezusera in El (Ioan 8:31), astfel: Voi aveţi de tată pe diavolul; şi vreţi să împliniţi poftele tatălui vostru... (Ioan 8:44a) Puteti citii de la versetul 30, la 47. Si-a dat El cu parerea? Nu, El a spus adevarul.
  Pavel i-a zis lui Petru, si asta in fata tuturor: „Dacă tu, care eşti iudeu, trăieşti ca Neamurile, şi nu ca iudeii, cum sileşti pe Neamuri să trăiască în felul iudeilor?” (Galateni 2:14)
  Desigur mai sunt si alte exemple, dar am aratat numai cateva ca sa intelegeti ca aici nu este vorba de a da cu parerea, ci a spune unde este greseala si care este, ca cel chemat sa se indrepte sa meargă după ADEVĂR și nu dupa mersul lumii, caci lumea este plina cu tot felul de invataturi gresite (Efeseni 2:2).
  Biblia spune: să ştiţi că cine întoarce pe un păcătos de la rătăcirea căii lui, va mântui un suflet de la moarte şi va acoperi o sumedenie de păcate. (Iacov 5:20)

  Voi trebuie sa intelegeti ca eu nu-mi dau cu parerea despre voi, ci spun ce este gresit, si va invit si pe voi sa faceti acelasi lucru cu mine, daca vedeti ceva gresit, care nu este in conformitate cu Biblia. Daca eu sunt greșit undeva cu ceva, eu voi pierii si nu voi avea viata, ci voi suferii vesnic in chin. Asa ca daca veti gasii ca ceva nu este dupa adevar si-mi veti spune si daca eu ma voi intoarce de la păcat (greșeală) la ADEVĂR, voi fi salvat.
  V-am spus ca nu Pavel spune ca: “Pentru intaia oara, ucenicilor li s-a dat numele de crestini...” (Faptele Apostolilor 11;26). Pe cand voi spuneți: Ne numim CRESTINI si consideram ca acest lucru este indeajuns, precum ne arata si apostolul Pavel: “Pentru intaia oara, ucenicilor li s-a dat numele de crestini...” (Faptele Apostolilor 11;26).
  Voi a-ti scris: "Dumnezeu interzice categoric sa se ia din pomul cunostintei, atat din partea de rau cat si din partea de bine." Iar eu v-am spus ca voi nu faceti diferența dintre ce este într-adevăr scris și ceea ce voi credeți că vrea să însemne? Voi vreți ca cei ce citesc să creadă că în Biblie este scris că în pom era atât binele cât și răul, dar nu este adevărat căci nu scrie acest lucru. In Biblie scrie că roada acelui pom este "cunoştinţa binelui şi răului", nicidecum ceea ce spuneți voi ca în pom era atat binele cat si raul." Acest lucru voi i-l adăugați, deci este scris: "...din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci,.." si mai intrebati: “de ce consideri ca noi stricam Cuvantul lui Dumnezeu.”
  În Biblie scrie sa invățați să nu treceți peste ce este scris (1 Corinteni 4:6). Voi trebuie sa ajungeti sa cunoasteti adevarul: Cuvântul lui Dumnezeu este adevărul. (Ioan 17:17)

  Cu Dumnezeu este foarte serios, cine strica Cuvantul Lui va fi aspru pedepsit.

  V-am recomandat sa cititi pe site-ul meu, si voi a-ti zis ca o faceti, Adevarat? Fara nici-o schimbare?
  Apoi scrieti: “Dar orice Blog, Forum de discutii sau Chat-uri online/virtuale sunt constituite pentru a discuta pe marginea unor postari sau subiecte...” Da, asa fac cei din lume, insa adevaratii crestini merg pe calea adevarului si nu ies din limitele Scripturii.

  RăspundețiȘtergere