vineri, 13 noiembrie 2009

Pacatul cu voia
Dumnezeu poate ierta orice pacat, doar daca persoana care a savarsit acel pacat nu a stiut ca este vorba de un pacat. Pacatul cu voia nu poate fi trecut cu vederea de Dumnezeu. Exista pacate care sunt greu de evitat atunci cand crestinul se afla la inceput pe Calea duhovniceasca intrucat acestea sunt profund inradacinate in firea umana. Astfel de pacate pot fi iertate, insa atunci cand este vorba de fapte pacatoase, ce stau si in puterea unui om mai slab, precum: crima, furtul, adulterul, etc. si care pot fi evitate, nu se mai poate vorbi de iertare.


1Ioan 5;16: “Daca vede cineva pe fratele sau savarsind un pacat care nu duce la moarte, sa se roage; si Dumnezeu ii va da viata, pentru cei ce n-au savarsit un pacat care duce la moarte. Este un pacat care duce la moarte; nu-i zic sa se roage pentru pacatul acela.” Din acest verset reiese, in mod clar, ca, daca rugaciunea pentru un astfel de om nu este ingaduita, de iertarea in cauza nici nu mai poate fi vorba.

Scriptura ne invata:

1Corinteni 4;6: “Sa nu treceti peste ce este scris”. Astfel, exista pacate care sunt legate de firea umana, ca si comportament general, si care se pot remedia in timp, si pacate care tin de fapte, in mod evident, grave, care se pot constientiza si care nu isi mai au locul in discutia iertarii.

Daca copilul greseste trebuie invatat sa nu mai greseasca. Daca greseste cu voia, in functie de varsta pe care o are, se aplica masura corectiei, potrivit gravitatii faptelor sale. Prin urmare, si Dumnezeu il iarta pe omul care nu are cunostinta de ceea ce presupune cu adevarat fapta pacatoasa, chiar si intr-un inceput de straduinta crestina. Dumnezeu iarta doar pacatele care tin de atitudinea impamantenita si nicidecum pacatele voite, cunoscute dinainte ca fiind grave. Se stie ca judecata lui Dumnezeu va fi facuta potrivit faptelor fiecaruia.

In aceste vremuri de pe urma, crestinii se afla sub influenta Duhului Sfant care se ingrijeste de cei ai Lui si ii tine departe de pacat. Crestinii sunt supusi greselii, dar nu pacatului, conditia fiind ca acestia sa se gaseasca in starea de “hrana tare”. Legea nu mai are putere asupra crestinilor adevarati intrucat harul ii pazeste ca sa nu mai pacatuiasca:

1Ioan 5;18: “Stim ca oricine este nascut din Dumnezeu, nu pacatuieste, ci Cel nascut din Dumnezeu il pazeste, si cel rau nu se atinge de el.”

Nimeni nu se poate ascunde de Cuvantul lui Dumnezeu. Din momentul in care se ajunge la cunoasterea cu adevarat a Cuvantului, se intra sub judecata lui daca se pacatuieste cu voia. In acest sens, versetele de mai jos sunt categorice:

Evrei 10;26-27: “Caci, daca pacatuim cu voia, dupa ce am primit cunostinta adevarului, nu mai ramane nici o jertfa pentru pacate,ci doar o asteptare infricosata a judecatii, si vapaia unui foc, care va mistui pe cei razvratiti.”
Scriptura ne arata ca exista pacate care duc la moarte si pacate care nu duc la moarte. In functie de anumite repere duhovnicesti se poate evalua la un om gravitatea pacatului sau. Cel care savarseste pacate care nu duc la moarte, in mod repetat, poate fi iertat un timp, cu conditia ca acesta sa se indrepte prin ascultarea de cel duhovnicesc. Acesta, la randul sau, trebuie sa tina seama de capacitatea acelui om de a recepta Cuvantul precum si de etapa de credinta in care se afla.

Justificarile pacatelor savarsite cu voia nu au nici un suport real. Acestea vin din partea oamenilor care nu iubesc cu adevarat Cuvantul lui Dumnezeu, ci doar mimeaza credinta. Mai mult, acesti oameni sunt lumesti, spoiti pe dinafara cu var, care slujesc la doi stapani si care isi cauta multumirea prin faptele firii pacatoase.

Iisus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, s-a intrupat pentru a implini Legea sub care traiau evreii. El le arata acestora, prin alt fel de cuvinte, Legea care era valabila pentru toti si prin care orice pacat putea fi socotit la fel de grav, mai ales ca acestia cunosteau Legea lui Moise.

Tot Cristos este Cel care ii spune femeii prinse in adulter, in Evanghelia lui Ioan 8;11: “Du-te si sa nu mai pacatuiesti”. Jertfa pe cruce nu avusese loc iar Iisus inca nu inviase. Nu se poate compara societatea, mentalitatea oamenilor, din secolul I, cu ceea ce au ajuns sa cunoasca crestinii in ziua de azi, sub lucrarea Duhului Sfant, aspect extrem de important in analiza acestor lucruri scripturale. La fel ca si adulterul, si alte pacate sunt considerate extrem de grave pentru ca pana la urma tot despre inselare este vorba. Evreii care au adus-o pe femeia adultera in fata lui Iisus au constientizat in acele momente ca pot fi socotiti la fel de vinovati mai ales ca ei cunosteau mai mult decat acea femeie ceea ce scria in Lege. Un pacat care este infaptuit de cineva aflat in starea de pocainta poate fi iertat. Acelasi pacat insa, nu mai poate fi iertat daca este savarsit de crestinul aflat in starea de “lapte duhovnicesc”, acesta devenind pacat cu voia, tocmai datorita cunoasterii mai mari si a unui exercitiu al firii, in viata de zi cu zi, mult mai indelungat.

Textul Scripturii nu ne ofera prea multe detalii despre femeia prinsa in adulter. Prin urmare, se poate presupune orice. Este posibil ca femeia sa fi stiut de gravitatea pacatului, dar sa nu fi crezut in respectarea Legii si astfel vinovatia faptului de a comite adulter nu a existat in constiinta ei. Femeia a fost adusa, spre judecata, conform Legii pe care o tineau evreii, dar poate ca ea nici nu avea credinta in Dumnezeu si in Legea lui Moise. Pe de alta parte, exista posibilitatea ca ea sa fi avut credinta, dar in felul in care cred, in zilele noastre, marea majoritate a oamenilor, cu alte cuvinte, daca fac adulter sunt iertati de Dumnezeu, fara ca acestia sa cunoasca invataturile Scripturii. De asemenea, se poate presupune ca femeia se baza pe faptul ca nu va fi prinsa iar in cazul in care s-ar fi intamplat contrariul, nu ar mai fi interesat-o consecintele, gandindu-se la fatarnicia celor ce cunosteau Legea dar pe care o calcau cu buna stiinta. Astfel, ea ar fi considerat ca si acei evrei pot fi socotiti la fel de vinovati ca si ea, si in acest caz, dreptatea nu ar fi functionat la fel pentru toti.

Din momentul in care Iisus generalizeaza gravitatea pacatului, prin spusele Sale catre evreii ce adusesera la El femeia adultera spre a fi judecata, toti realizeaza in mintea lor ca nu erau cu nimic mai presus decat acea femeie, la nivel de fapte, ei incalcand in alt fel Legea, din cauza slabiciunii firii lor. Era firesc ca acei evrei sa se retraga din fata lui Iisus, intrucat Legea se dovedea slaba in fata Mantuitorului. Invatatura adusa de Cristos era mult mai profunda si socotea drept un pacat grav, ce trebuia pedepsit, nu numai pe cel numit “adulter” la acea vreme, ci orice alt pacat considerat un adulter fata de Dumnezeu, daca cunoasterea Scripturilor era mare.

Prin spusele Sale, Cristos i-a determinat pe toti cei prezenti sa constientizeze ca meritau si ei sa fie ucisi cu pietre deoarece prin Lege venea doar cunostiinta pacatului, nu si puterea de a nu-l mai savarsi. Astfel, era normal, in acel context, ca femeia sa nu mai fie condamnata la moarte, caci acest lucru ar fi insemnat si uciderea celor de fata. Prin urmare, era nevoie ca Fiul sa fie rastignit pentru toti, astfel incat slabiciunea sa fie inlaturata iar prin invierea Lui, Duhul Sfant sa dea posibilitatea celor care urmau sa traiasca prin credinta, prin Legea Duhului de viata, sa nu mai aiba parte de neputinta caracteristica celor de sub Lege. Gradualizarea pacatelor nu se mai face potrivit Legii, ci in functie de etapele duhovnicesti: pocainta, lapte duhovnicesc si hrana tare.

Mai mult, se poate observa ca in momentul in care femeia ramane singura cu Iisus, il recunoaste pe Acesta ca fiind Mesia iar cuvintele Mantuitorului nu sunt intamplatoare:“Du-te si sa nu mai pacatuiesti”, pentru ca o data ce Il recunoscuse, aceasta era obligata sa Il si asculte.

Aceasta pilda este valabila pentru toti cei care pretind ca au cunostinta de invatatura Noului Testament si ca il urmeaza pe Cristos, fara sa tina insa seama de spusele Lui cu privire la pacatul cu voia care nu mai poate fi iertat. Ai fost iertat in slabiciune, cand nu ai avut parte de cunoastere, insa o data ce ai ajuns la Cristos, invatatura Lui trebuie aplicata, fara nici o retinere, in practica de zi cu zi. Doar cei care nu vor sa asculte de Cristos si implicit nu dau importanta invataturii Sale, sustin ca este imposibil sa nu pacatuiesti. Prin acest fel de gandire, ei se situeaza cu mentalitatea si cunoasterea in Legea lui Moise, in perioada dinaintea rastignirii lui Iisus. Astfel, acesti oameni nu au incredintarea ca Duhul Sfant ar putea sa-i ajute in mod concret, in viata de zi cu zi, sa nu mai pacatuiasca cu voia.

Se stie foarte bine ca Duhul Sfant este Mangaietorul care ne invata toate. Iertarea are semnificatia ei, dar si neiertarea are locul ei bine determinat in Noul Testament, prin multitudinea de versete care fac referire la despartirea Binelui de Rau, si care scot in evidenta faptul ca cei ce savarsesc, cu voia, astfel de lucruri nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu. Daca Noul Testament vorbeste doar despre iertare si mai putin despre pedeapsa, fie ea si vesnica, nu inseamna ca putem trata Scriptura ca pe o carte de povesti, ca putem pacatui pentru ca, pana la urma, vom fi toti iertati.

Reacții:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Etichete

1 Corinteni 13 (3) 10 Porunci (1) 12 Apostoli (1) 21.12.2012 (1) 30 arginti (1) 666 (1) 8 Martie (1) a treia parte (1) Aceasta metoda virtuala (1) actualizare soft (1) Acum 50 de ani în câteva peşteri din deşertul Iudeii (1) Adam si Eva (3) ADANCUL (1) Adevarata cainta (1) Adevarata Cale (1) adevarata justitie suprema (1) Adevaratii Crestini (1) Adevarul (1) adulter (2) Adunarea este Mireasa (1) Agape (3) Alfa si Omega (1) Altarul (1) amagire (1) Amin (1) ANDROID (2) animale domestice (1) animale salbatice (1) Antiohia Crestini (1) antiteza (1) Apocalipsa (4) Apocrife (1) apocrife vatican (1) Apostolul Pavel (3) Apostolul pavel.Dumnezeu (1) Apple (2) arbatoarea evreiasca a Pastelui (1) Ascunsul (1) Astazi (1) Atotputernic (1) Avand in vedere acest aspect (1) Avocat (1) azimi (2) babilon (1) Bailando (1) Baptist (1) Baptizo (1) barbat (1) barbatul (2) basilica (1) batranete (1) Beteala (1) Biblia (4) Biblia Bucuresti 1688 (1) Biblia Nicolae Milescu Spataru (1) Biblioteca (1) BIG-BANG (1) bine si rau (1) binele (4) biruie lumea (1) Biserica (3) Biserica Ortodoxa (2) blasfemia (1) blog crestin (1) BOGAT (1) Botezul lui Ioan (1) bradul imbodobit (1) Bradul impodobit (1) BUCURIE (1) Bun (1) bunatate (1) Bunul Samaritean (1) cadere in pacat (1) caderea din cer (1) caine (1) Calatgorul (1) Calculator (2) Calea (1) calea crestina (1) Calea spre viata vesnica (1) Calendarul Maya (1) capitol (1) CARNEA SI SANGELE (1) cartea cartilor (1) Cartea Vietii (3) Casatoria (1) casatorie (1) Casnicii (1) cautare in dictionar (1) Cel Atotputernic (1) cel rau (1) Cel Viu (1) CELE CINCI SIMTURI (1) Cele doua monede (1) cele zece porunci (2) ceremonie (1) CERSETOR (1) Chiar daca in esenta sarbatorile de iarna nu isi au originea in Cuvantul Scripturii (2) chipul si asemanarea (1) Christmas (1) ciclul vietii (1) Cina (1) Cina cea de taina (3) cinsteste (1) civilizatia Maya (1) Computer (1) CONCEPTE FILOZOFICE (1) Constantin cel Mare (1) CONSTELATII (1) constiinta omului (1) context (1) contradictii Biblice (1) copilarie (1) Craciun (3) creatie (3) CREATOR (1) Credinta (3) credinta prin fapte (1) credinta si nadejde (2) Crestin (1) crestin absolut (1) crestini (1) crucea (2) Cu totii stim ca rolul lui satan in aceasta lume (1) Cunoastere (3) Cunoasterea (1) cunostinta adevarului (1) cununie (1) curvie (1) Cuvantul lui Dumnezeu (2) Cuvantul Scripturii (2) Cuvantul Viu (1) Cuvântul „crăciun” nu există în Biblie (1) Darul lui Dumnezeu (1) daruri (1) Darurile Duhului Sfant (1) de reintalniri nemaisperate (1) de relationare (1) decalogul (2) Decembrie 2012 (1) decenta si atitudine (1) delfin (1) Descarca biblia youtube (1) desfrau (1) Detalii (1) Diavolul (1) Dictionar roman englez spaniol francez german (1) Din punct de vedere uman (1) DINOZAURII (1) Divinitate (3) domnul puterii vazduhului (1) dorinta (2) doua table de piatra (1) Download audio bible youtube (1) download browser (1) Dragoste (2) Dragostea (1) Dragostea lui Dumnezeu (1) dragostea sexuala (1) Dreptarul Divin (1) Dreptatea lui Dumnezeu (1) duh (2) Duh Sfant si foc (2) duhovniceste (1) duhovnicesti (1) Duhul Sfant (7) Duminica (1) Dumitru Cornilescu (1) Dumnezeu (5) Dumnezeu Creatorul (1) Dumnezeu este Dragoste (1) Dumnezeu Tatal (2) Eden (1) El fin del mundo (1) End of the world (1) Epistola catre Galateni (1) Epistola Pavel Corinteni Capitolul 13 (1) Epistolele lui Pavel (1) eros (1) Etape pe calea credintei (1) Europa (1) Evanghelia Matei (2) Evanghelia propovaduita (1) Evanghelii (2) evolutie (2) evrei (1) expresii si cuvinte (1) EXTRATERESTRII (1) Faca-se Voia Ta (2) Facebook (1) facerea (1) falsii Sfinti (1) Familia (2) Familia noastra (1) FAPTA BUNA (1) fapte (1) FAPTE BUNE (1) fapte din credinta (1) Faptele Apostolilor (2) Fatarnicie (1) Featured (3) femeia (4) femeia prinsa in adulter (1) femeia si pacatul (1) femeie (2) Fiinta cea noua (1) firea pamanteasca (2) Fiul lui Dumnezeu (5) Fiul Omului (1) forme de exprimare (1) formulele de politete (1) frangerea painii (1) FRATE (1) Frica (2) frica de Cuvant (1) Frica de Domnul (1) frica de Domnul inceputul intelepciunii (1) Frica de Dumnezeu (1) frumos (1) Frumusetea (1) Galateni (2) Geneza (4) GHICITORIE (1) Globurile (1) Google (1) Google Play (1) Gradina din Eden (2) Hangiul (1) Hanul (1) Happy New Year (1) Harul (1) heruvimi (1) HI5 (1) hrana tare (3) hula (1) Icoana (1) idee (1) idol (1) idol cioplit (1) idolatrie (2) iepuras (1) iepuras paste (2) iertare (1) Ierusalimul ceresc (1) Iisus Christos (1) Iisus Cristos (3) Iisus din Nazaret (2) Ilie (1) Imaginea (1) imblanzire (1) imitatia (1) Imparatia lumii (1) imparatiile acestei lumi (1) Imparatul Constantin (1) Imperiul Roman (1) in duh si adevar (1) inceputul si sfarsitul (1) inchinare (1) Inchinarea (3) inchinarea la Dumnezeu (1) indelunga rabdare (1) infatisare (1) INFLUENTE ASTRALE (1) INFORMATIE (1) inger de lumina (1) Inmormantare (1) inselare (2) Instabilitatea (1) intelegerea duhovniceasca a scripturii (1) Intelegerea Scripturii (1) intelepciune duhovniceasca (1) Intelept (1) INTERES (1) intreg (1) Invatatorul (1) invatatura Noului Testament (1) inversarea polilor (1) Inviere (3) Invierea (1) Invierea Domnului (1) Ioan Botezatorul (1) Iordan (1) Ipad (1) Iphone7 (1) ispita (3) ispita diavolului (1) ispititorul (1) Isus Cristos (1) iubeste (1) iubirea eros (1) iubirea phileo (1) Iuda Iscarioteanul (1) Jertfa (2) JERTFE (1) judecata lumii (1) juramant (1) justitie (1) King James Bible Version (1) La Multi Ani 2012 (1) lapte duhovnicesc (2) LAUDA (1) lege (1) Legea Duhului de Viata (1) Legea lui Moise (1) Legea Mozaica (3) Legea Vechiului Testament (1) Libertatea (2) lideri (1) limba greaca (1) limba latina (1) Logica Divina (1) Luceafarul de dimineata (1) Lucifer (1) lucrare de contorl (1) lucrarea satanei (2) Lucrarea Tatalui (1) LUCRARI DE INSELARE (1) Lumea (1) lumea aceasta (1) lumea vinovata (1) Macintosh (2) MAGIE (1) Maiasii (1) maimuta (1) mama (2) mandria (1) mandrie (1) Mangaietorul (2) mantuire (2) mantuiti (1) Mantuitorul (6) Mantuitorul Iisus Cristos (1) Manuscrise MM (1) Marea Moarta (1) Materia (1) Materie (1) maturitate (1) Mării Moarte (1) Mesia (2) messenger (1) metaoiafire pacatoasa (1) Microsoft (1) miel (4) mijloace democratice (1) Mijlocitorul (2) mila Domnului (1) mireasma a lui Cristos (2) Moise (1) mos craciun (1) Nadejdea (1) nastere (1) nastere din nou (1) nasterea din nou (1) Necredinta (1) nemantuiti (1) Nemultumirea (1) nevazuta (1) NEVOIE (1) Noe (1) Noul Testament (3) Noutatea (1) NT. (1) numele lui Cristos (1) nunta (1) O zi ca 1000 de ani (1) oam-animal (1) obiceiurile si ritualurile (1) OBLIGATIE (1) odihna duhovniceasca (1) odihna Mea (1) odrasla (1) om fatarnic (1) OMUL (1) ordine publica (1) originea cuvintelor (1) oua vopsite (3) pacat cu voia (2) pacate care duc la moarte (3) pacate fara voie (1) pacatos (1) pacatul (1) pacatul cu voia (1) Pace Voua (2) Pacea (1) pacea crestina (1) paharul (1) Painea noastra cea de toate zilele noastre (2) painea si vinul (1) Painea Vietii (1) pamanteasca (1) papagal (1) Partide Politice (1) pasca evreiasca (1) Paste (3) Paste evreiesc (1) Pastele (1) Pavel face o distinctie intre Dragoste (1) paziti-va de aluatul Fariseilor (1) Perfectiunea (1) petrecere (1) phileo (1) Pilda Lucratorilor Viei (1) Pilda samariteanului (1) placut de privit (1) placut la vedere (1) planul vietii (1) Plictiseala (1) plugusorul (1) pocainta (2) pofta firii pamantesti (1) pomul cunostintei (1) Pomul Cunostintei Binelui si raului (5) pomul vietii (1) poporul evreu (2) porumbel (1) Porumbelul pacii (1) porunca (1) postari si scrieri (1) Postul (1) praznuirea pastelui (2) preacurvie (1) Precunoastere (1) Predestinare (1) Preexistenta (1) Preotul si levitul (1) pricina de poticnire (1) Procuror (1) profetia maya (1) prooroci mincinosi (1) prostituata cea mare (1) punctul zero (1) Qunram (1) RASPLATA (1) rastignire (3) raul (3) razboiul di Cer (1) relationare sociala unitara (1) resetare parola (1) rezonanta magnetica (1) Roada Duhului (1) rod (1) Romani (1) Rugaciunea (4) Rugaciunea Tatal nostru (1) Rusalii (1) sa nu preacurvesti (1) Sabatul (1) sabie (1) Sambata (1) sanatate si fericire (1) santa claus (1) sapte zile (1) SARAC (1) Sarbatori idolatre (1) Sarbatori idolatre pagane (1) sarbatori pagane (1) sarbatori pascale (1) sarpe (2) sarut mana (1) scrierea articol (1) scriptura (1) secta religioasa (1) Secte (1) Semnificatia Tocurilor (1) semnul anticrist (1) sfantul Apostol Pavel (1) Sfarsitul Lumii (1) Sfinteasca-se Numele Tau (2) Sfintele Scripturi (1) Sinai (1) sinonime (1) siret (1) slabiciunea firii (1) Slava in Veci (1) Smerenia (1) Socializare (1) sorcova (1) sotia (1) sotul (1) spatiu (2) SPIRIT (1) stan aruncat di Cer (1) stapanul materiei (1) stare lumeasca (1) Starea Activa (1) Statele unite (1) STELELE (1) stiinta (1) STIINTE OCULTE (1) storge (1) Studiu Biblic (1) subacvatice (1) suferinta (2) suferintatrup de carne (1) suflet (2) sword (1) Tableta (1) Talharii (1) talharul de pe cruce (2) Tamaia (1) taratoare (1) tata (2) Tatal Nostru care esti in Ceruri (1) tehnici de inselare (1) Telefon (1) teme scolare (1) Templul (2) texte biblice (1) teza (1) teza de doctorat (1) timp (2) tinerete (1) totusi (1) TOUCHSCREEN (1) tradator (1) traditii (1) traditii paste (1) traditii stravechi (1) traducere literala (1) Transfigurari (1) transfigurari biblice (1) transformarea crestinului (1) Trinitate (1) trup (2) trup suflet duh (1) Trupul duhovnicesc sau Adunarea crestina Ekklesia (1) Twitter (1) Uleiul (1) un singur botez (1) un singur trup (1) Univers (1) UNIVERSUL (1) Unsul (1) uraste (1) URIASII (1) Vatican (1) Vazutul (1) Vechiul Testament (3) Vesnic. (1) Vesnicie (2) vestea cea buna (1) vestitorii Evangheliei (1) Vie Imparatia Ta (2) vietuitoare (1) Vinul (1) voia lui Dumnezeu (1) VRAJITORIE (1) VT. (1) Windows (1) windows10 (1) zei (1) Ziua de nastere (1) Ziua de Odihna (1) Ziua onomastica (1)